Кои са най-великите спортисти в историята

В спорта винаги е имало страхотни атлети и изпълнители, но някои от тях са повече от това

Реклама

Когато в Menbox.bg решихме да направим една класация на 10-те най-велики спортиста на всички времена, възникна въпросът по какъв принцип да ги класираме. Спортовете са много, шампионите са много, човечеството е ставало свидетел на невероятни обрати и постижения. В крайна сметка, в нашата класация влязоха спортисти, които не са задължително най-успелите в своята област, но са оставили ярък отпечатък в развитието на човешката история. В този смисъл, ние не просто подбрахме шампионите, а ви предлагаме да видите спортните легенди на всички времена.

Днес Мохамед Али е абсолютна легенда и то не само в бокса. Победите му на ринга са многоборйни, а качествата му в този спорт повалиха велики атлети като Джо Фрейзър и Сони Листън. Али е провокативен, див и агресивен на ринга, и извън него. Той се подиграва и провокира съперниците си, а след това се аргументира с невероятна бързина, пъргавина и много тежък удар. Момчето с големия талант, започнало живота си като Касиус Клей, в последствие се прочува като непобедимия Мохамед Али - шампионът, който говори открито против сегрегацията в САЩ и отказва да се бие във Виетнам, защото това противоречи на религията му. Несломимата му социална позиция срещу неравенството само беше подпечатана от победи в най-великите боксови срещи на миналия век.  

Майкъл Джордан

Майкъл Джордан беше невероятен баскетболист със страхотно присъствие на терена. Но не само заради това той е в тази класация - Въздушния стана лицето на баскетбола по света.

Джордан беше в тази игра през 1990-те като част от отбора на Chicago Bulls. Той имаше отличията, имаше качествата, имаше визията, както и серия спортни обувки на негово име. След Джордан спортистите започнаха да получават огромни пари от рекламодатели, за да промотират продуктите им, но в същото време самите те станаха най-добрата реклама на самата игра навсякъде по света. Лари Бърд и Карийм Абдул-Джабар може и да са били по-добри спортисти, но влиянието им върху възприемането на баскетбола по света е значително по-малко.


Тайгър Уудс

Тайгър Удс не е най-успешният голфър на всички времена. Въпреки това, той разчупи клишетата за този спорт и го извади от аристократично-косервативната му среда. Уудс беше единственият чернокож играч в компанията на потомствени голфъри. Уудс, също като Джордан, стана лице на играта и много хора я асоциират предимно с него. Безкрайната му поредица от успехи му донесе тлъсти рекламни договори, но мистър Голф си ги заслужи.

Диего Марадона

Присъствието му тук може би ще подразни мнозина. Да, Пеле стана световен шампион по футбол за първи път на 17-годишна възраст. Да, никой не е отбелязвал повече голове от Пеле в историята. Да, Пеле никога не опетни името си с каквито и да било проблеми или пороци.

Дон Диего беше точно на обратния полюс - дребничкият аржентинец с феноменална техника беше арогантен, избухлив и непредсказуем. Когато раната от случилото се с Фолклендските острови беше още прясна (Великобритания и Аржентина влизат във военен конфликт в началото на 1980-те), Диего вкара задоволително отвратителен гол на омразната Англия в мач от световното първенство Мексико'86. С ръка. И англичаните отпаднаха, а Марадона изведе отбора до световната титла в Мексико. В този момент играчът вече беше бог в Аржентина и експлоатира това докрай. Докато твореше с топката, личният му живот беше низ от падения, изневери, скандали, пиянство и наркотици. Марадона живееше като рокенрол звездата на футбола, докато развинтваше съперниците си на терена и феновете обожаваха това. Марадона е единственият спортист, който има собствена църква и това говори само за себе си.  


Майкъл Фелпс

Тук няма много какво да се каже. По едно време папараци бяха заснели как Фелпс пуши марихуана и тогава избухна огромен скандал. Но когато Фелпс плува, медиите онемяват. Американецът има 14 златни медала на Олимпийски игри - повече от всеки друг състезател, а като всеки друг велик шампион, той не просто побеждава, а направо размазва съперниците и разбива всички възможни рекорди.

Аертон Сена

Окей, знаем, че той не е Шумахер, нито Ники Лауда, но трагичната му смърт на пистата в Сан Марино през 1994г. го превърна в икона. Борбата във Формула 1 с най-големия му съперник Ален Прост беше пословична, но бразилецът беше по-харизматичен, а уменията му на пистата - безспорни.

Милиони фенове на автомобилния спорт бяха потресени от гибелта  му и трикратният световен шампион винаги ще липсва на феновете на бързите скорости.

Джеси Оуенс

Мнозина днес не са чували името на Джеси Оуенс. Това се дължи основно на две неща - 1. неговите успехи са твърде назад във времето 2. той никога не успя да реализира напълно потенциала си. Но не защото не искаше или не можеше, а защото не му беше позволено. Афро-американецът, израснал в среда на тотален расизъм в родината си, беше човекът, който накара германския фюрер Адолф Хитлер да стане и да си тръгне от официалната ложа на игрите, които трябваше да прославят могъществото на идеологията му. Защото диктаторът не искаше да види как един чернокож бегач е спечелил 4 златни медала по бягане на Олимпийските игри в Берлин през 1936г. Оуенс на практика нанесе първата загуба на нацизма, но цветът на кожата му не позволи да направи повече. Джеси Оуенс завърши кариерата си, надбягвайки се със състезателни коне.  

Майк Тайсън

Тайсън не е Мохамед Али, но в най-върховите си години беше Майкъл Джордан на бокса. Тайсън беше много успешен, много разпознаваем и много ухажван от рекламодателите. В пика на кариерата му едва ли имаше по-опасен атлет от него на ринга -  бърз, здрав и мощен, той не можеше да бъде спрян. Пороците му обаче го съсипаха преждевременно, а когато отхапа част от ухото на Ивендър Холифийлд в мача между двамата, всички разбраха, че с него е свършено.

Големият шампион обаче не се даде без кръв и всички запомниха жаждата му за победа, която отделя обикновения спортист от победителя.

 Юсейн Болт

 Повечето спортисти в този списък вече отдавна са извън спорта, но присъствието на ямаеца е просто задължително. Юсейн лети толкова бързо по пистата, че няма време да разбере колко рекорда е счупил междувременно. Болт е само на 23 години, а лимитът му вече небето.

 Ланс Армстронг

Един от най-успешните спортисти на всички времена направи колоезденето интересно за мнозина и допринесе за популяризирането му повече от всеки друг. Армстронг спечели всичко в този спорт,  а серията му от седем последователни победи на Тур дьо Франс в периода 1999-2005г. го циментира в историята. В последствие той показа шампионски характер и победи рака на тестисите, а след това преживя и демонтиране от собствения си пиедестал, след като беше уличен в употреба на допинг. Малцина са спортистите, които са преживели толкова върхови и низови точки в кариерата си и които все още са в устата на хората.