Защо сноубордингът ще залезе

Вижте как модата не може да спаси зимния спорт

Реклама

В България сноубордингът все още е велика мания и все повече хора се зарибяват по този завладяващ зимен спорт. Както обикновено се случва обаче, ние хващаме опашката на събитията, защото в западните държави и по-конкретно САЩ този спорт изгелжда започва да губи позиции.

Научете я да кара сноуборд

Множество зимни курорти зад Океана ще признаят, че сноубордингът носи по-малко от 15% от приходите им. Продажбите  на екипировка са намалени с около 29% за последните 6 години. И проблемът не е в спорта, а в индустрията.

Олимпиадата в Сочи – моден поглед

Сноубордингът в САЩ е  започнат от ентусиасти в американския Среден запад и щата Вермонт, но е развит в Южна Калифорния. С годините той привлича все повече последователи, но попада в познатия капан - просто става твърде мейнстрийм.

 Кои са любимите места за трениране на олимпийските състезатели

Днес вече се провеждат собствени състезания като X Games, има си суперзвезди като Шон Уайт, но имиджът му на младежки екстремен спорт започва да го изяжда.  Първите сноубордисти вече имат семейства и този имидж не им допада особено. Което е плюс за ските, защото при тях липсата на този имидж им позволява да прибират поостарелите, поочукани и отегчени сноубордисти в лоното си. От друга страна, сноубордингът е по-опасен и вероятността да счупите нещо или да получите сътресение е по-голяма, според изследване на American Journal of Sports Medicine. Поради това, ските са по-предпочитани от родителите - хлапетата под 14г. които се захващат със сноуборд са с 13% по-малко.

 Снежен Филм Фест - зимните спортове в България вече с кино платформа

Проблемът със сноуборда е и в отношението на самата индустрия. Бързото развитие на този спорт в последните години направи така, че той да стане един високомерен бизнес.    

Индустриалният сноубординг произвежда дрехи и дъски, които да подкрепят вече създадения имидж на спорта и в същото време го дистанцират от всичко останало. В Америка се стига дотам, че сноуборд марки не искат да имат нищо общо със скиорите.

Един от пионерите в сноубординга - Джереми Джоунс е имал страхотни идеи като например - нова серия сплит-бордове, които се превръщат на ски.

27 топ места за бънджи скокове в света

Той се е опитал да представи този проект на компаниите за сноуборд, но те не са обърнали внимание на идеята.

Екстремните сноуборд снимки, които ще спрат дъха ви

Тоест, равносметката е следната: сноубордингът като явление залязва, там, откъдето е почнал.