Бъди пестелив, а не евтин

Вижте за какви неща по-добре да не си давате парите

Реклама

Има разлика между това да си пестелив и да си евтин, и е странно как толкова хора не я разбират. Първото значи, че сте внимателни за това колко потребявате и в какво влагате изкараните от вас пари. Второто значи, че искате да изхарчите минимално количество пари, без значение от качеството, което получавате срещу тях.

Ето в кои случаи няма смисъл да се опитате да минете тънко:

Купуването на едро

Така купувате доста развалена и гадна храна, част от която няма да изядете, така или иначе.  Това, че можете да го направите и ви излиза по-евтино, не значи, че е добра сделка.

Да се храните с евтина храна

Храненето с евтина храна е ОК, ако ви се случва рядко, но иначе е ужасно нездравословно. Ако си мислите, че пестите пари така, по-скоро се заблуждавате, защото по-късно здравословните проблеми могат да се окажат доста по-скъпи. Не става въпрос задължително да си давате парите по ресторанти, но евтиният вариант за храна е евтин, защото това не е храна.

Купувате скъпи дрехи

Това е ОК ако наистина ще ги ползвате редовно, но наистина може да натежи на бюджета ви, ако това не е така. По-добре си подбирайте гардероб, който отговаря на възможностите ви, защото иначе прави лошо впечатление.

 

Евтини обувки и матраци

Евтините обувки ще са ви неудобни и скоро ще трябва да ги сменяте, така че добрите обувки са отлична инвестиция. Колкото до матрака- помислете колко време от денонощието си прекарвате в леглото? Не искате да спите на нещо, което да ви изкривява гръбнака по цяла нощ.

Автомобилът

С автомобилите евтиното наистина излиза скъпо - кола в лошо състояние ще ви излезе доста по-скъпо от кола в нормално състояние. Тук няма начин да се спестят пари.

Пропускането на ходене на доктор

Посещавали или сте доктор в последната година? Пропускането на подобни визити, особено, когато очевидно се налага, е голям автогол, защото в един момент проблемите стават много скъпи за решаване. Регулярното посещаване на доктор и следене на здравословното състояние може да ви спести доста пари.

Грижата за домашния любимец

Както не можете да се стискате, когато трябва да платите за своето здраве, така няма да се стискате и за домашния любимец.

Ако не отделяте достатъчно пари за храна и поддържане, ще трябва да дадете доста пари на ветеринарите по-късно.

Всичко за сигурността

Когато трябва да обезопасите къщата или колата си, не трябва да пестите пари, защото няма нищо по-ценно от това да се чувствате комфортно защитени.

Срещи

Ясно е, че на среща се харчат доста пари, но някои хора имат ужасния навик да харчат огромни суми, за да впечатлят противоположния пол. Много по-добре е да сте креативни, искрени и остроумни, за да получите, каквото искате.