Как да направим добро впечатление

Никога нямате втора възможност да направите първо впечатление

Реклама

Първото  впечатление  е това, което отваря вратите за по-нататъшно приятелство, наемане на работа или доверие за бизнес пратньорство. Понякога са нужни само няколко секунди. То може да се породи от външния вид (облекло, чанта, обувки, часовник, хигиена, коса) или жестовете, гласа, погледа.

Разбира се първият разговор за опознаване оказва решаваща роля в изграждане на първото впечатление и то рядко е погрешно.

И вие сте наясно от първо впечатление дали харесвате човека отсреща или категорично разбирате, че не е този, когото търсите. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ако искате да бъде харесан, предпочетен и избран, постарайте се да завоювате  добро първо впечатление.

Ето няколко начина:

Бъдете навреме и не закъснявайте за срещата. Проява на любезност е вие да почакате, отколкото вас да очакват.

Добрата хигиена и спретнато облекло са задължително условие. Небрежният външен вид работи срещу вас. Инвестирайте в добро облекло за повече самочувствие и увереност.

Ведрото изражение и приветливата усмивка винаги са от полза. Забравете уморената и отегчената физиономия. Ако сами не знаете как, погледнете онези, които са най-успешни.

Истината е, че проявеният от вас  ентусиазъм за постигане на желаната цел, привлича вниманието. Целта е да направите така, че да ви харесат и да ви поискат за приятел, партньор, служител.

Има професионалисти, които споделят, че само 10-20 секунди са им нужни, за да разберат, дали кандидатът за работа е подходящият за тях човек. Въпреки това, известно е, че интервютата за работа се провеждат за половин до един час, но повече сякаш, за да се докаже правотата на първото впечатление.

Невербалната комуникация оказва голямо влияние. 

Станете победители още преди да сте си отворили устата.

Бъдете откровени от първата секунда. Това е важно условие, ако искате да изградите трайни  взаимоотношения.

Искреността е в основата на доверието, а човешките решения се взимат на емоционална основа.