Реклама

Мотивацията за добра и продуктивна работа е всекидневна задача и в малкия, и в големия екип. Някои шефове се опитват да мотивират със страха от провал и заплахи за уволнение. Това е голяма грешка. Подобни негативни мотивации е по-добре да се обърнат в позитивни, които ще бъде по-успешни в дългосрочен план.

Ето списък с основните позитивните мотиватори:

Парите са едни от най-мощните мотиватори за работа, но не при всички хора. Тази мотивация е лесно разпознаваема.

Поощрение и похвала с определения, например: "страхотен”, "готин”, "супер-човек”, "машина”.

Конкурсни състезания, където човек може да изпъкне пред другите или да бъде признат и оценен като "най-добрият".

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Желание за победа. Постоянно печелене на награди за отлично свършената работа във вид на забавления и удоволствия.

Издигане на авторитета и озоваване в центъра на вниманието на останалите. Растеж в кариерата и любов към работата, която се върши.

Чувството за полезност, че си потребен и необходим да помагаш с твоите умения и знания за общия успех. Желанието да дадеш сигурност на хората около себе си.

Постиженията удовлетворяват и едновременно с това провокират импулс за нови цели и стремеж за тяхното реализиране. Вдъхновение от думи или действия на човек, който е значима фигура в социалния живот.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Независимостта е силен мотиватор. Свободата да разполагаш с цялото време, да го разпределяш  така, че да бъдеш ефективен шеф на своята заетост.

Предизвикателства, свързани с иновации и неизвестни до този момент казуси, които благодарение на комбинативен и остър ум може да бъдат разрешени по нов и по-добър начин.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Позитивните мотиватори са по-успешни от негативните, защото  помагат на хората да се чувстват не само по-продуктивни и изявени, но и по-щастливи.