Реклама

Ако не сте уверени, че заслужавате поста си, на какво разчитате? Повярвайте си сам. Вие най-добре познавате какво можете. Вероятно достатъчно лекции сте слушали и семинари сте посещавали по мениджмънт. Какво още?

Дошло е време да практикувате.

Винаги запазвайте спокойствие, независимо от предизвикателствата, пред които се налага да се изправите. 

За да спечелите доверието на екипа, фокусирайте се върху неформалните лидери. Убедете се по какъв начин те печелят доверието на колегите си.  

Вероятността да допуснете грешка е голяма, но това не е краят на света. Продължавайте с ентусиазъм. Грешките са част от трупането на опит.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Изисквайте от себе си не по-малко от това, което изисквате от другите. Само така може да заслужите уважението им.

Вашият потенциал за работа, издръжливост, въображение ще утвърди доверието към вас. Бъдете максимално полезен със знанията и уменията си без да се ограничавате от длъжностната си характеристика.

Първият капан, от който трябва да се пазите, е желанието да се харесвате на всички.

Не си позволявайте този "лукс” да искате да ви харесват колегите от целия офис, че и мениджърския екип, защото това нагаждане ще ви осигури загуба на собствената индивидуалност.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Крайъгълният камък за новия шеф е смелостта за вземане на решения.

Това ви отличава от всеки друг, макар и стриктен и ефективен изпълнител. Правилният подход е таланта ви да управлявате.

Не подценявайте мнението на хората около себе си, макар че последната дума ще бъде ваша. Добрите колегиални отношения ще улесняват работата ви като лидер.

Общите успехи на екипа ще покажат, че ставате за шеф и дори сте много добър. Времето е безстрастен съдник и ще провери, доколко сте се справили. Не забравяйте, че младостта има множество предимства. Вярвайте в себе си.

Снимка:Thinkstock/Getty Images