7 съвета за начинаещи във фитнеса

Вижте какво да имате в предвид, ако сега редовният фитнес навлиза в живота ви

Реклама

Има някои изконни правила на тренирането, които са известни на трениращите от отдавна, но не и на начинаещите. Намерихме за вас няколко съвета за това какво да очаквате, ако сега редовният фитнес навлиза в живота ви.

Почивката е много важна

Пресилването във фитнеса е нещо, което заплашва, както на новобранци, така на опитни трениращи.  Особено новобранците искат бързо да постигнат прогрес и опасността от контузии е доста висока. Най-добре се вслушвайте в тялото си и ако тренировката ви идва в повече, спрете да починете..


По-добре по-гъвкави

Вярно е, че огромните мускули са внушителни, но при силови тренировки стават най-много контузии. Изследване на Станфордския университет е показало, че контузиите при футболистите от академичния отбор са спаднали с  87%, след като програмата им е била променена и насочена към упражнения за повече подвижност и гъвкавост.

Контролът 

Когато вдигаме, в тялото ни се освобождават “щастливите” хормони ендрофини и серотонини, и те правят така, че човек се чувства в лека еуфория. Все пак, когато става въпрос за силови упражнения, трябва да следите за реакцията на тялото си, спрямо натоварването, на което го подлагате. Рисковете не си заслужават с оглед на контузията, която можете да си докарате.

Не се претегляйте                                                   

Това може да е опасна игра с психиката ви. Когато започвате да сваляте килограми, резултатите ще зависят от храната, която ядете и водата, която консумирате. Ако всеки ден се мерите на кантар, това може да ви побърка, защото резултатите ще додйта след доста време и усилия...

Състезавайте се със себе си

Ако се съпоставяне и съревновавате постоянно с хората около себе си, това може да ви даде тласък за момента. Но в дългосрочен план най-добре е да предизвиквате самите себе си. Поставете си цели и ги преследвайте.                                                        

                 

Планът

Дори професионални атлети могат да се провалят, ако нямат план за подготовката си. Без план, визия  и цел трудноможете да постигнете каквото и да било. За начинаещите със сигурност трябва да има краткосрочен и дългосрочен план на трениране.  


Разгрявката

Хората толкова се ентусиазират, че често не разгряват достатъчно  добре, което е опасно за тях. Най-добре винаги да разгрявате, преди да започнете да тренирате.