Колко бързо губим формата си

Вижте една полезна информация за най-големия кошмар на спортуващите хора

Реклама

Можете ли да задържите формата си с минимални усилия? Това е най-големият проблем за бегачите - колко бързо мога да загубя формата си? След като са вложили часове в усилия и пот по трасетата, много трениращи се притесняват, че всичко ще отиде на вятъра, ако спрат.

За съжаление, са прави. Учените предполагат, че само за две седмици максимумът на VO2 (максималното количество кислород, което тялото усвоява и използва при тренировка) намалява и това е още през първия месец. VO2 продължава да намалява в първите три месеца след прекратяването на спортната активност. При професионалните атлети VO2  намалява със 7% между 12-21 дни след спирането на тренирането, така че можете да си представите какво е положението, с хора, които не са физически подготвени.

Въпросът е, че биологични системи, които се включват, когато тичаме, са свързани помежду си, затова показателите на  VO2 могат да покажат важни промени.  Обемът на кръвта бързо намалява, което се отразява на възприемането на кислорода.

Дори ензимите в метаболизма забавят своята дейност. това значи, че когато спрете тренировки за по-дълго време просто намаляват възможностите на тялото да консумира и преработва кислород.

Въпреки че по принцип времето са спадане на формата е индивидуално, има една съществена зависимост.  Пенсионираните спортисти, които са имали дълга кариера, често са в по-добра форма от начинаещи спортуващи. Тоест, колкото по-дълго сте спортували, толкова по-бавно ще загубите формата си.

Това може да се предотврати само със смесени упражнения и кратки интензивни тренировки. Ако тренирате така 2-3 пъти седмично и оставяте тялото си да почива качествено, няма да загубите форма. Това е важно за вас, защото проблемът с  физическата форма е, че отнема почти два пъти повече усилия да се запази, отколкото да бъде достигната.