.

Коментар на водещия: Минно поле без война

Как се докарахме до тази ситуация, при която черни стълбове дим да тровят малки и големи, реките да носят отровни вещества, a хиляди тонове отпадъци на Европа да се окажат на наша територия?

Те бяха минирали цялата страна. Китайците. Иранците. Съветите. Муджахидините. Талибаните. За три десетилетия в кървавата земя на Афганистан бяха заровени над 30 милиона мини, което означаваше, че за всеки мъж, жена или дете се падаше по една мина. 

"Най-много се пазете от боклуци по улиците. Не ритайте празни кутии от цигари. Не вдигайте нищо от земята" – инструктираха ме американските военни преди да замина за Кабул. Когато влязох в центъра за протези край тъжния град, гледката беше смазваща. Хиляди млади и стари, с откъснати крайници, заради мини в двора им, на детската площадка, пред училището, на полето. Заради бомби в кутийки от безалкохолни и стъклени бутилки. В кутии за обувки и дори в опаковки за детски играчки. 

След нахлуването на американците, чистенето на мини се превърна в особено доходоносен бизнес. Мини чистеха американците. Китайците. Иранците. Всички. И печелеха огромни пари. В Кабул нямаше сметоизвозване.

Рано сутрин боклуците се горяха в дворовете на къщите. И когато кацаш със самолет, виждаш хилядите стълбове черен пушек, които се издигат към небето. Сякаш целият град гореше.

Когато човек види подобни картини си дава сметка колко благословена страна е България. Само когато погледнеш от самолета зеленината, реките, езерата, планините. Но мините тук си ги създаваме сами. И те не са по-малко смъртоносни от адските машини, заровени в прахта на Афганистан.

Вижте целия коментар на водещия Светослав Иванов във видеото.