.

Персийски шах и мат

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Ракът му беше във фатално напреднал стадий. Нямаше връщане назад. Властта се беше изпарила, а Мохамед Реза Пахлави трябваше да напусне страната, която управляваше почти 40 години. С негово позволение богатите западни корпорации оперираха безпроблемно в Иран, която беше привлекателен пристан за западните капитали. Иран беше четвъртата държава по залежи на нефт на планетата, а мастодонти като "Бритиш петролиум" се пръкнаха на света само заради иранския петрол.

Но през цялото това време, народът обедняваше. И направи своята революция. Революция, предвождана от 79-годишния Хомейни. С полет на "Еър Франс", сега той се завръщаше победоносно в родината си след 40-годишно изгнание, а шахът трябваше да бяга в изгнание. Ирония и кръговрат. Сломен дух в разпадащо се тяло, което скоро щеше да угасне.

Годината беше 1979-та.

Американците щяха да го приемат в своя болница. Те му дължаха поне това. А в знак на протест и подозрение, че Вашингтон ще се опита да върне болния шах на власт, хиляди иранци щяха да окупират американското посолство в Техеран. Това щеше да прерасне в най-дългата и драматична заложническа криза, която продължава 444 дни и коства президенството на Картър.

След този случай, омразата и недоверието щяха да бележат отношенията между тези страни завинаги...

Целия коментар вижте във видеото.