.

"Седмият гол"

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Олимпийският стадион в Берлин беше тесен за 120 хиляди зрители, които го изпълваха до краен предел. Около половин милион души искаха да се сдобият с билет, което беше нещо нечувано за спортно събитие в онези времена.

Но събитието през май 1938-а година далеч не беше само спортно. Германският отбор бе подсилен с най-добрите национали от прясно анексираната Австрия, а подготовката на германците беше проведена под военна дисциплина и продължи цял месец.

Две години по-рано на "White Hart Lane", в съцето на "Тотнъм", англичаните победиха. Но днес залогът за Райха беше огромен. Светът трябваше да види, че германците са супер-раса, която може да смаже всички останали.

Във "Форийн офис" логично бяха притеснени. "Тези футболисти трябва да хвърлят всички сили, за да защитят националната ни чест", гласи една от секретните дипломатически грами. Невил Хендерсън, британският посланик в Берлин е човекът, който лично трябва да убеди футболистите, че трябва да отправят нацистки поздрав към трибуните в Берлин като знак на добра воля.

Въпреки кратката съпротива в съблекалните, 11-те мъже в бели екипи с три лъва на гърдите, вдигат десните си ръце към ложата на Олимпиащадион. Гьобелс, Гьоринг и Хес гледат победоносно и доволно към съперника. Английският външен министър шепне тиха молитва. Той знае, че правителството е накарало английските футболисти да направят нещо срамно. И ако загубят този мач, срамът ще е за вечни времена.

От първата минута обаче, Англия започва да гази Германия насред Берлин. Отборът може да е отправил нацистки поздрав, но отмъщението на терена настъпва като мълния. Англия вкарва 6 гола. А английската преса така и не обръща внимание на нацисткия поздрав. Просто се прави, че той не се е случил. Всички помнят победата. Никой не съди победителите. И както пее АББА, те взимат всичко.

Разказвам ви този епизод, защото той ясно илюстрира факта, че политиката винаги влиза на стадионите, когато това е нужно. Видяхме го в София, видяхме го и във Франция, където след гол, турските национали козируваха във военен поздрав в знак на подкрепа на турската армия след навлизането в Сирия.

Целия коментар вижте във видеото.