.

Венецианският търговец

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

"По време на вечерята ний тихичко ще се изнижем, бързо у дома ще се маскираме и пак обратно"... Тези думи на Лоренцо от четвъртата сцена на "Венецианския търговец" на Шекспир, описват Венецианското приключение на българската правосъдна система през седмицата, погледната от юристите, които заседават в 7-вековна сграда в красивия италиански град.

Антонио Марио Ла Пергола, първият председател на тази комисия, бил обикновено момче от Катания. Израснал във втория по големина град в област Сицилия, той се превръща в брилянтен юрист, който се издига до главен-прокурор на цяла Италия. Той е бащата на теорията, че стабилните демокрации могат да се изграждат само върху здравия фундамент на конституционни рамки, базирани на върховенството на закона.

Неговата идея всъщност създава Венецианската комисия. В нея влизат личности, най-често конституционни съдии, безпорно доказали се юристи, професори, изготвят препоръки, които се доближават до най-голяма степен до словосъчетанието "върховенство на закона". 

Венецианската комисия е верен помощник и съветник, който дава посоки, изготвя препоръки за конституционни промени или на законодателство, което има връзка с вече съществуващи конституционни текстове, дори изборни правила и закони.

Целия коментар гледайте във видеото.