Хунар Ахмад, кюрдски военен кореспондент: Със сигурност ще има вълна от бежанци към Европа

Хората тук вече смятат, че животът губи смисъл, защото турската авиация бомбардира непрекъснато кюрдските райони, заяви той

Турската военна офанзива срещу кюрдските военни формирования в Сирия се превърна в световна тема №1 тази седмица. Над 200 хиляди души са напуснали района на сраженията само за няколко дни. Преди часове най-малко 750 джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") са избягали от кюрдски затвор, който е бил оставен без надзор в резултат на военните действия.

Кюрдите са четвъртата по численост етническа група в Близкия Изток. Въпреки обещанията, които получават след разпадането на Османската империя и по-специално след Първата световна война, така и не се създава независима кюрдска държава.

Днес между 25 и 35 милиона кюрди живеят в границите на Турция, Сирия, Ирак, Иран и Армения.

Кюрдските сили, в които традиционно се вливат и много жени войници, са тези, които с американска подкрепа изтласкват джихадистите от „Ислямска държава" в Североизточна Сирия. Те установяват контрол над територия, близо до границата с Турция, което създава предпоставки за конфликт. 

Хунар Ахмад е репортер на телевизия Rudaw. Той доби световна известност през 2015 г., когато с камера и микрофон влезе на територията на „Ислямска държава". След това в продължение на месеци следваше кюрдските бойци в Сирия при сраженията им с терористите от ДАЕШ. В петък Хунар оцеля като по чудо, след като екипът му попадна в ракетен обстрел, близо до границата между Турция и Сирия.

Специално за рубриката "Роуминг" на "120 минути" най-известният кюрдски военен кореспондент Хунар Ахмад даде ексклузивно интервю от епицентъра на събитията - Камишли, провинция Хасака, Сирия.

"Ситуацията е нестабилна. Турският въздушен обстрел продължава в пограничната зона, в районите, където се осъществява атаката на турската армия и свързани с нея военни формирования."