Кийт Крак за 5G стандартът и технологичната студена война

Присъединяването към програмата „Чиста мрежа“ е ключ към икономически просперитет, каза той

В последната седмица наблюдаваме сериозна активизация на американската дипломация към България. В началото на седмицата у нас беше помощник-държавният секретар по политико-военните въпроси Купър, а в края пристигна заместник-държавния секретар Кийт Крак. Той застана пред bTV веднага след кацането си в България и преди срещата си с премиера Борисов.

Kaто бивш вицепрезидент на "Дженеръл моторс" и редица други компании, ще видите доста различно и директно говорене. От него става ясно колко ожесточена става борбата с Китай за изграждането на мрежите на бъдещето с 5G стандарт и какъв би бил залога за България.

- Кийт Крак. Добре дошли в предаването!

- За мен е радост да съм тук, за мен е удоволствие да съм в тази великолепна страна България, с която продължаваме да надграждаме отношения на доверие със САЩ. Какъв добър партньор, какъв добър приятел!

- Отива си една много натоварена седмица по линията Вашингтон-София. В началото й тук беше заместник-помощник държавният секретар Купър, който обяви, че ще ни подарите 2 стари самолета F-16 за обучение. В същото време нашето правителство заговори за нов 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Тези ли проекти са в центъра на добрите отношения с България, за които говорите?

- Да. Мисля, че посещението на заместник-помощник държавния секретар Купър е пример за този нов импулс. Имах възможността да поговоря с него точно когато си тръгваше от България и той ми сподели, че е имал чудесни срещи. Аз съм тук днес, за да подпиша "Меморандум за разбирателство относно сигурността на 5G мрежите"". Такъв документ ще подпишем и в сферата на сътрудничеството в ядрената енергетика. Обичам да казвам, че движещата сила в отношенията се определя от всички тези стъпки по пътя. Това определя и лидерството.

То не се дефинира от размера, а от мощта. И "5G" споразумението е абсолютно историческо, защото като член на НАТО, България се присъединява към 27-те от 30 страни-членки. Бях в Брюксел преди 3 седмици, където се срещнах със заместник-генералния секретар на НАТО и той каза, че е от критично значение да имаме "чиста мрежа" помежду си, за да избегнем ситуация, в която да имаме "доверени" и "недоверени" мрежи в различните държави.

Защото и в мирно, и във военно време, гражданската 5G мрежа е от стратегическо значение. Също като членове на Европейския съюз, вие се присъединявате към 25 от 27 държави. Това е ключ към икономически просперитет. Сега се връщам от конференцията "Три морета" в Талин, където България ще се присъедини към 11-те от 12-те страни в тази инициатива, които подкрепят инициативата ни "Чиста мрежа". 

Вижте разговора с него във видеото.