.

Лорд Тони Хол: Доверието в медиите е един от най-големите проблеми, пред които сме изправени

Той е генерален директор на Би Би Си

Лорд Тони Хол, генерален директор на Би Би Си, е сред хората, които са убедени, че журналистиката има бъдеще и в тези объркани времена на силен фонов шум, идващ от социалните платформи, ролята и отговорността на журналистите е по-голяма от всякога. Според Хол анонимните заплахи или обиди, които журналисти получават онлайн са позорни, а професията на репортерите е „под обсада”. 

Тони Хол работи в Би Би Си от 28 години. Започва като стажант, между 1993 г. до 2001 г. е директор на новините. След това е назначен за ръководител на Кралската опера Ковънт Гардън. Генерален-директор на Би Би Си е от 2013 г. През 2018 г. е избран за президент на Европейския съюз за радио и телевизия.

– 60% от световното население ще гласува тази година. През седмицата започнаха изборите в Индия. В следващите месеци ще гласуват още десетки народи. Има и много играчи и организации, които се опитват да повлияят на нагласите, на избора ни. Но мислите ли, че в момента наблюдаваме и завръщане на доверието у хората в традиционните източници на информация и в медиите?

– Мисля, че доверието в медиите е един от най-големите проблеми, пред които сме изправени и медиите, и политиците, и гражданите. Трябва заедно да се борим срещу разпространението на дезинформацията и фалшивите новини. Затова дълбоко вярвам в обществените медии, а и можем да гледаме алгоритми и различни начини да противодействаме на фалшивите новини и дезинформацията при избори. Много съм разтърсен от нещо, което директорът за научно-развойна дейност на Майкрософт ми сподели. Говорихме си за нарастването на фалшивите новини в медиите и той ми каза "В крайна сметка всичко опира до хората, предаващи от мястото на събитието". Журналистическите ценности и журналистите на място, трябва да говорят с хората и да предават случващото се, да анализират информацията и да бъдат смели, но да търсят истината от името на публиката си, на гражданите, които гласуват, е ключово. И този ключ, както отбелязвате е по-важен от всякога преди.

Вижте цялото интервю на Светослав Иванов във видеото.