Посланикът на Израел в България: Не бива да се забравя, че „Хамас“ е терористична организация

Темата на седмица за света - десетки загинали на фона на ескалиращ конфликта между Израел и палестинските групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ в ивицата Газа

Темата на седмица за света - десетки загинали на фона на ескалиращ конфликта между Израел и палестинските групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ в ивицата Газа. Сблъсъци между араби и евреи в редица израелски градове. Опасения от намесата на още играчи в конфликта, който може да увеличи неговата сила и обхват.

Йорам Елрон - посланик на Израел в България.

Как си обяснявате тази рязка ескалация на напрежението, довела до човешки жертви и от двете страни на конфликта?

– Това е продължаваща кампания на „Хамас“ и други терористични организации за подстрекаване към насилие, за генериране на тероризъм. Това е организирана кампания от тези терористични организации. Тяхната цел е да унищожат Израел, да ни разпръснат, да заличат Израел от картата. Тази кампания продължава от много време от тяхна страна. Не бива да се забравя, че „Хамас“ е терористична организация и е призната за такава от международната общност, от САЩ, от европейските страни, включително и от България. Израел използва правото на самозащита, за да защити гражданите си. „Хамас“ всъщност извършва двоен грях: първо напада цивилното население на Израел, използвайки тяхното цивилно население в Газа като човешки щит. Трябва да последва ответна реакция и ние реагираме със сила.

Цялото интервю гледайте във видеото!