Проф. Мишел Жежицки: Няма как хиляди души да щурмуват Капитолия без някакъв вид организация зад кулисите

Професор Мишел Жежицки е бивш директор "Човешки ресурси" в Американския Сенат от 1999 -до 2007 г.

Професор Мишел Жежицки е бивш директор "Човешки ресурси" в Американския Сенат от 1999 -до 2007 г. Включва се в „120 минути“ от дома й в Аризона, за да анаизира щурма на Капитолия.

- Добре дошли в предаването. Какво почувствахте, когато видяхте кадрите със събитията вътре и около Капитолия? 

- За мен беше сърцераздирателно. Работила съм в Сената на САЩ близо 10 години и да видя свещеното седалище на демокрацията ни нападнато по този начин… Сърцето ми се свиваше. Първоначално беше доста изненадващо, докато не върнеш назад времето и не видиш организацията зад подобно събитие. Няма как хиляди души да щурмуват Капитолия без някакъв вид организация зад кулисите.. Подклаждането на огъня пред Белия дом преди това беше много разочароващо, но като се замислиш в момента, не е толкова изненадващо как се развиха нещата.

- За какво са симптом тези събития, които наблюдавахме? Когато тълпата нахлува в Когреса?

- Добър въпрос. Мисля, че е симптом на поляризирането в страната, ако не и на света като цяло. Ставали сме свидетели при минали избори на подобни гледки по други места по света. Но има поляризиране на крайно леви и на крайно десни, има екстремисти в двата края на спектъра. Това, което видяхме с последните избори, е показателно за разочарованието на хората от това, което са очаквали да получат след изборите през 2016-та, които издигнаха Доналд Тръмп на поста. То даде на крайнодесните екстремисти възможност да излязат отново навън. Показа, че може да има пристрастия, да има фанатизъм, да я има тази грозна страна на обществото - да погледнеш човек като Доналд Тръмп и да се идентифицираш с него". 

Цялото интервю с проф. Мишел Жежицки гледайте във видеото!