Рада Стърлинг: Принцеса Хая е казала, че не се чувства в безопасност

И се страхува за живота и сигурността на децата си, допълни тя

Малко са световните лидери, които пишат любовна поезия. Или както отбеляза "Ню Йорк таймс", още по-малко са тези, които публикуват любовните си терзания в интернет.

Запознайте се с владетеля на Дубай - Мохамед бин Рашид ал-Мактум, и следните стихове:

"О, скъпа, няма какво повече да кажа.

Твоето смъртоносно мълчание ме разкъса.

Ти повече нямаш място до мен.

Не ме интересува дали ще живееш или ще умреш."

Докато хиляди млади жени мечтаят за живота на дубайска принцеса и превръщат снимките си по бански от плажовете на емирствата в най-голямото постижение в живота си, една истинска принцеса - Хая, най-публично познатата от шестте жени на шейха, го напусна и потърси убежище в Лондон. Тя става третата жена, която напуска дворците на владетеля на Дубай след неговите дъщери Шамса и Латифа. Те обаче бяха локализирани от службите на Дубай и върнати в ОАЕ.

Защо бягат дубайските принцеси?

Рада Стърлинг, водеща правозащитничка с фокус ОАЕ и Близкия Изток, познава добре случаите на бягащите принцеси.

"Принцеса Шамса избяга преди години, но я върнаха в ОАЕ, след това Латифа избяга миналата година, но също я прибраха. След това съпругата на владетеля на Дубай – принцеса Хая, която е и дъщеря на владетеля на Йордания, каза в интервю пред ирландско радио, че ако нещо лошо се случи с Латифа, ако я малтретират или измъчват, принцеса Хая не би останала в Дубай. Няколко месеца по-късно научаваме, че е потърсила убежище и е избягала от ОАЕ", разказа Рада Стърлинг.