.

Роуминг: Проф. Антонио Никасо за трафика на боклук

Той познава отлично престъпния свят свързан с боклука от Италия

Той познава отлично престъпния свят свързан с боклука от Италия - ексклузивно в рубриката "Роуминг" Антонио Никасо, който преподава "Култура на мафията", с включване от Катанзаро, Калабрия. 

Г-н Никасоможете ли да обясните като цяло що за бизнес е това?

Трафикът на отпадъци е огромен бизнес за престъпните организации. Ндрангета изхвърля огромни количества замърсен промишлен отпадък и участва в изхвърлянето на токсични боклуци от 80-те години на миналия век.

Ние все още не знаем произхода и крайната дестинация в България на товара с отпадъци

Но знаемче са били подправени документите имКак ви изглежда това?

Не знам конкретно кой е мозъкът зад този товар. Но знам със сигурност, че много престъпни организации търсят възможности в Източна Европа и непрекъснато търсят канали, пещери, кариери, места, където да могат да изхвърлят отпадъците. Първо са използвали кораби, които потапяли в океана, след това използвали Африка като дестинация, а сега има усещане, че търсят държави в Източна Европа.

Но защо им е да транспортират отпадъците толкова далечвместо да ги обработят в Италия?
 
Защото разбира се търсят места, където могат да установят връзка с други престъпници. Тези престъпници, понякога в България или много други държави, предлагат възможности, пещери и незаконни места за сметища. Те това търсят, това е доходоносен бизнес, защото ако ще рециклираш материала законно, цената е висока, но, ако намериш незаконна система за изхвърляне на отпадъците, можеш да минимизираш разходите и е голям бизнес за бизнесмени, собственици на промишлени площадки и имащи нужда от незаконни места за изхвърляне на токсични отпадъци. Понякога престъпниците са перфектният канал за това.

Доколкото разбирам има два вида бизнес с отпадъциОпасни отпадъци и такива за изгаряне

Какво бихте ни казали за стратегиите на трафикантите?

Ами, стратегията е ясна. Да печелят пари, чрез услуга. Това направиха в Италия, това правят престъпниците в Канада и на много други места. Предлагат услуга и се правят на вид агенция, която я предоставя. Могат да я предложат за малка частица от цената, защото само трябва да намерят незаконно сметище. Това направиха в Южна Италия, особено Кампаня и Калабрия. В един момент, Кампаня беше сметище за много промишлени отпадъци на фирми от Северна Италия.

Какви хора са замесени в този бизнеструдно ли е да се влезе в него?

Разбира се, трябва да бъдеш надежден. Престъпната организация има такава характеристика – не работиш с когото и да е. Това не е бизнес за хора на свободна практика, а за организация, способна да изгради връзки и съглашателство с това, което наричаме "подземен свят". Това е тъмната страна на капитализма, защото, за да се правят такива неща, трябва да има понякога съучастничество от държавата, прикритие от полицията, да се корумпират хора. Понякога държавата търси незаконни сметища и понякога хората от корпоративната страна търсят по-евтин начин да рециклират отпадъците си. Това е бизнес, в който трябва да се изградят отношения на съглашателство, на връзки. Не може да се прави такъв бизнес от свободни агенти. Трябва понякога да корумпираш хора.

Трябва ли им чадър от властите?

Да, определено. Историята ни показва, че някога в миналото е имало съучастничество, дори на най-висшите нива на правителството. За съжаление, има продължаващо прикритие на тези неща и е много трудно да се разбере процесът и да се разкрият тези връзки с най-високопоставените политици. Но според мен има две нива. На едното ниво са отпадъците, които държавата произвежда и понякога има връзка между бюрократите и престъпниците, за да се рециклират отпадъци от дружества, контролирани от държавата. На второто ниво са корпорациите, говорим за болници, за всякакъв вид фабрики. На тях им трябва място да рециклират отпадъците си и ако плащат пазарните цени, ще е скъпо, но ако намерят връзка с престъпна група, могат да спестят пари. Разбира се, те търсят места, преди 10-ина години беше Южна Италия, после Африка, сега Източна Европа, държави като България.

Как е приятелят ниглавният прокурор на Калабрия - Никола Гратерикойто също бе гост на предаването ни преди години?

Току-що издадохме още една книга. Сега обикаляме и я популяризираме, книга за мрежата на невидимите, цялото съучастничество, което Ви описах, което прави престъпните организации силни. Идеята, че мафията е като паяк, способна да изплете мрежа на връзки и съучастничество. Никола Гратери върши чудесна работа в Италия, разкривайки тези връзки. Тази сутрин обясняваше пред медиите за мащабна операция, която е провел в Калабрия, но участва в много разследвания и се справя страхотно.