.

Андре Рийо пред bTV: Българският химн е най-красивият, който съм свирил

Вижте най-интересното от изминалия сезон на "120 минути"

Холандският цигулар и диригент вдъхва нов живот на класически произведения и кара стотици хиляди по целия свят отново да танцуват валс, но и да се забавляват с популярна музика. 

Рийо определя избора на музиката за концертите си като ключов:

"В началото имах много големи дискусии с колегите ми. Някои ми казваха "О, това е красиво произведение. Трябва да го изсвирим!", но аз им отговарях "Не, не докосва сърцето ми". А когато не докосва моето сърце, съм сигурен, че няма да докосне и душата на публиката. И винаги бях прав. Винаги. Хората идват на концертите ми заради атмосферата. Те знаят, че ще им хвана душата, ще ги накарам да танцуват, да се смеят... Те се чувстват свободни. Напълно свободни. В зала с 10 хиляди души аз ги усещам като един. Обединени. Музиката, която свирим, всъщност ги обединява."

Музикантът, който заедно с оркестъра си, има повече от 40 милиона продадени диска и над 500 платинени награди, винаги се старае да подбира любима местна музика на публиката на стотиците им концерти по целия свят. Казва, че това е тайната му да докосва сърцата на хората. На репетициите за концертите им в "Арена Армеец" в София на 8-и и 9-и юни за пръв път свирят и "Мила родино".

Вижте повече във видеото.