.

Проф. д-р Генчо Начев: Мерките, свързани с борбата с коронавируса, трябва да са по-строги

Въпреки всички препоръки, все още в България дисциплината в това отношение не е на нужното ниво, смята д-р Начев

Проф. д-р Генчо Начев е потомствен хирург. Роден е на 9 ноември 1951 г. в град Казанлък.

Специализирал е в престижни американски центрове, в Берлин, Германия, и в Кралския колеж по хирургия в Лондон.

Съосновател е на Световната асоциация на сърдечно-съдовите хирурзи, в която членуват над 40 000 елитни лекари от цял свят. Начев е национален консултант по кардиохирургия. Ръководи болница "Света Екатерина".

Носител е на орден "Стара планина" - първа степен. Съавтор е  на книгите "Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк" и "Забравената война".

"Великден е в сърцата и душите на хората. Великден е надежда и вяра, че можеш да бъдеш по-добър, че можеш да помогнеш, така че светът да стане по-добър, надежда, че никога нищо не е загубено. Дори и в най-тежките моменти винаги има изход. Човек трябва да е търпелив и да бъде упорит в търсенето. В един такъв тежък момент имам време за повече размисъл", каза проф. д-р Генчо Начев.

"Така както е започнал, така и ще отмине. Това е един респираторен вирус и рано или късно ще отмине. Лошото е, че познанията за този вирус бяха почти никакви, че се учим в крачка, че се учим не на базата на доказателства, а на базата на експеримента, на базата на опита на тези, които преди нас минаха по този път", коментира той.

"Има нещо, което не ми харесва. Това е, че въпреки всички препоръки, въпреки убедителните говорения на Щаба, на специалисти, въпреки горчивия опит от страни, които познаваме, все още в България дисциплината в това отношение не е на нужното ниво. И може би мерките трябва да са по-строги", смята д-р Начев.

Вижте във видеото личните истории, които проф. д-р Генчо Начев сподели в предаването "120 минути".