Да носиш живота си в... чанта

Историята на Йордан, който чака ново сърце вече десет месеца

Нищо в детството на 23-годишния днес Йордан Пенчев не предвещава срещу каква заплаха ще се изправи. „Беше много живо и енергично дете, никога не съм предполагала, че това супер живо, супер палаво дете ще има нужда от ново сърце“, разказа в студиото на „120 минути“ майка му София.

Днес той е до нея с помощта на устройство, което се събира в чантичка. Изкуствено сърце, което го държи жив, но това не може да продължи безкрайно.

След тежка вирусна пневмония на 10-годишна възраст Йордан започва да се изморява лесно, да усеща задух. Диагнозата е тежка – придобита дилатативна кардиомиопатия.

Въпреки това, до ноември 2018 г. младежът води нормален живот. Тогава, обаче, получава тромби в двете сърдечни камери. „Това беше първият ужас – два големи смъртни тромба стоят в двете му камери и чакаме или да се откъснат и да го убият, или да се резорбират от силните медикаменти, които му бяха изписани (…) Това беше едно дълго чакане, в което запивахме с него и спяхме ръка за ръка, той не беше сигурен, че ще се събуди на другата сутрин“, разказа София.

Йордан оцелява, но сърцето му вече е твърде слабо. Трябва да се сложи изкуствено, а в болницата няма и процедурата отнема време – а времето на момчето изтича. Майка му разказа, че след непрекъснати контакти с МЗ и с фирма вносител са намерени две сърца, с които надежда за нормален живот получават Йордан и жена, която е в същото състояние като него