Джейкъб Бекрафт, който написа първия синтетичен програмен език за иРНК

Вижте повече за невероятната технология във видеото

Световната пандемия направи нещо, което никоя друга болест преди не успя да постигне: засили темпото на разработване на нови, непознати лекарства, които нямат нищо общо с химическите препарати, които използваме от десетилетия.

Д-р Джейкъб Бекрафт е едва на 30 г., но вече се е заел със задача, която може да промени света.

Представете си бъдеще, в което медицината и лекарствата са персонифицирани. Бъдеще, в което препаратите, които лекуват не са химически, а представляват кодове, които инструктират собствената ни имунна система как да реагира.
Коронавирусът превърна този мираж в реалност. И Джейкъб Бекрафт много добре знае това. Той пише първия синтетичен програмен език за иРНК. Каузата му е да пребори най-сериозните заболявания чрез революционните лекарства, които получиха толкова силен тласък след настъпването на COVID-19.

„С технологията на иРНК имаме възможност да ги изработим лесно. Вместо да произвеждаме синтетични вирусни протеини и да усложняваме процеса, можем просто да вземем молекулата на иРНК и да кодираме протеина върху нея.

Невероятното на технологията е, че можем да работим много бързо и освен това – да правим лесни промени“, казва д-р Бекрафт.  

На въпроса дали ваксините са ефективни срещу новите щамове то отговаря: „Има редица проучвания, които се публикуваха сега, даже и от „Джонсън и Джонсън“, чиято ваксина не е базирана на иРНК. Според тях ваксините може и да не са толкова ефективни срещу новите щамове. Но това, в което трябва да сме сигурни е, че първите иРНК ваксини са много ефективни. Дори повече, отколкото ние учените в иРНК сферата вярвахме, че е възможно. Необходими са още проучвания, но мисля, че все пак ще са достатъчно ефективни срещу новите щамове“.

Първите ваксини срещу COVID-19 поставят началото на революция във фармацията. Учени, биолози и програмисти обединяват сили, за да създават терапии, които много скоро могат да се окажат ефективни при лечение на рак например. С новите технологии вече това е лесно и достъпно. Ако през 2007 г. изследването на една РНК секвенция е струвало 10 млн. долара, днес компютрите го правят за под 1000. В този смисъл не е изненадващо, че да се създаде иРНК ваксина, са били изследвани повече от 350 000 секвенции.

„Самата иРНК технология е много обещаваща като метод за лечение на различни заболявания. Можем да започнем да я прилагаме при други заболявания по същия начин, както при коронавируса, като я насочваме срещу променените тъкани, явяващи се като антигени. Например при променените тъкани при автоимунните заболявания“, обяснява д-р Бекрафт.

Вижте повече във видеото.