Галя Димитрова: Обезпокоена съм от промените в кадровия състав на НАП

Мария Цънцарова с ексклузивно интервю с уволнената директорка на НАП

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена“, коментира бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова.

По думите й тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде премахната от поста.

Димитрова беше освободена от длъжност преди няколко дни от служебното правителство заради „системно неизпълнение на служебните задължения“. За обществеността Димитрова стана известна около кибератаката срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Тогава шефката на НАП не прекъсна отпуската си.

„Това по никакъв начин не попречи на действията ми. Бях в постоянна връзка с колегите си“, каза отново Димитрова пред Мария Цънцарова в предаването „120 минути“.

На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, Димитрова каза – „ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да“.

„Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, „Фейсбук“ и големите банки“, каза още Димитрова.