Христо Христов: Провокациите в Нагорни Карабах започнаха още юли месец

Азербайджан отхвърли предложението на Армения да се върне на масата на преговорите, но дори някоя от страните да постигне военна победа, това няма да реши конфликта и той ще продължи да тлее, категоричен е Христов

Цялата планета в момента гледа към една точица на света, много малка, голяма колкото Кюстендилска област. Но всеки час там умират хора. Нови удари, последвани от експлозии, разтърсиха тази сутрин Нагорни Карабах.

Азербайджан заяви, че е предприел ответни действия след ракетен обстрел на арменските сепаратисти. Междувременно стотици жители на Баку излязоха по улиците, радостни след съобщенията за военните успехи на Азербайджан в Нагори Карабах.

Нагорни Карабах е планински регион, който е обект на неразрешен от десетилетия конфликт между Азербайджан, в рамките на който се областта и арменското мнозинство, което живее в него, подкрепяно от Армения.

Полковник Христо Христов е полеви помощник на личния представител на председателя на ОССЕ по мирните преговори за Нагорни Карабах в продължение на 7 години. Той е сред малкото българи, които познават отблизо ситуацията в Нагорни Карабах, защото е виждал и усещал конфликта от първо лице.