Ищар за изгубената маслинова клонка

С певицата разговаря Георги Тошев

Израелската певица Ети Зах, по-известна под сценичния си псевдоним Ищар, също е пряк свидетел на ескалацията на насилието между „Хамас“ и Тел Авив.

„Завърнах се от Париж преди три години по лични причини. В тази ситуация първо коронавирус миналата година, а сега и това - не е много лесно. В града ми, слава богу, е спокойно, но из цял Израел е бедствие. Близо 2000 ракети бяха изстреляни към Израел, а хората на юг от Тел Авив нямат никакъв живот“, разказа изпълнителката.

„Разбира се, като казвам това, говоря за израелската част, но сърцето ми се къса и за палестинците, които не само от началото на тази война нямат живот, а от цели 14 години, когато „Хамас“ превзе тази част на света“, казва Ищар.

„Странно е да видя толкова много лицемери по цял свят, които казват: „В Израел положението е бедствено, унищожават Газа“. Войната не е емпатично нещо. При нея и двете стани губят. Тези хора питам: „Къде бяхте през последните 14 години? Някой от вас сети ли се да помогне на децата?“. Те нямат ток. През по-голямата част от годината имат ток по пет часа на ден. Нямат вода. Нямат училища, нямат ресторанти, нямат и парк, в който да играят. Страшно е и същевременно лидерите имат вили, мезонети, климатизация, най-нови технологии. Никой не се сети да го покаже, да излезе по улиците да види какво не е наред, какво се случва с децата на Палестина и Газа. Израел им даде ваксини, даде им ток, докато страните от цял свят дават пари на „Хамас“, които вместо да строят училища и паркове, те строят тунели под училища и болници, а в тях е пълно с бомби и ракети“, коментира певицата.

Вижте целия разговор във видеото.