.

Историята на един полицай от ромски произход

Ред и закон без предразсъдъци

През седмицата се стигна до напрежение в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" заради пълната им блокада за ограничаване на коронавируса. До действията се стигна, след като властите приеха, че махалите са сред големите огнища у нас.

Един полицай от ромски произход - Севдалин Найденов, представя своят гледна точка към случващото се в двата столични квартала и доказва, че в тази битка, няма място да предразсъдъци.

"През цялата стълбица! Само началник и домакин не съм бил в полицията. Позната ми е материята - 30 години работя основно това. Майка ми и баща ми също са били милиционери и аз като тях съм започнал от милиционерското училище в Пазарджик", разказва за своята кариера с усмивка Севдалин.

Полицай Найденов е не само глава на семейството, но и сред уважаваните мъже в местната ромската махала "Надежда".

"И като стане нещо, допитват се до мене и като кажат: "Ти знаеш! Ти си учил - трябва да знаеш!". Да, което не знам - ще прочета, ще ви кажа какво трябва да стане, как трябва да стане, но не мога да бъда вездесъщ", споделя Севдалин.

Разказва, че местните хора се съмняват в съществуването на коронавируса, но той им обяснява, че ако заразата я нямаше, нямаше да дават тези репортажи по телевизията от цял свят. Обяснява им, че не трябва да чакат да се влоши положението, за да си останат вкъщи.

И затова казва, че има и други правилни стратегии за проблема във "Факултета" и "Филиповци".

"Не бива така рязко да се спират нещата, защото - сами виждате - оня ден, четвъртък вечерта, масово хората от София си тръгват за село -  сложили си маските, седнали в автомобилите си и излизат от София, отиват си на село за празниците. А хората от "Филиповци" и "Факултета" – щрак, затворени: "Няма да ходите никъде!" Не иде така! Веднага ще си кажат "Ето, ние сме цигани - нас ни затвориха и казват: "Ама защо само циганите ги затварят, а не затварят и други?". Да, обособени са", смята полицай Найденов.

Вижте целия разговор във видеото.