Как живеят артистите по време на извънредното положение

Думите на една жена, майка и човек на културата

В последните седмици пред очите ни светът се променя и в него чуваме различни гласове, четем различни думи.

В тях има гняв, отчаяние, страх, примирение, бунт, но има и надежда.

Подобни бяха думите и на една жена, майка и човек на културата.

Тя се казва Пепа Манева и сподели:

„Знаете ли как живее семейство артисти в България?! Замисляли ли сте какво ядат тези хора, как гледат деца, как издържат семействата си?! Ще Ви отговоря...ТРУДНО.

Много трудно!

Не само днес, не само вчера, но и преди кризата.

Омръзна ми да слушам за ресторантьори и хотели. Утре щом всичко свърши, пак ще се юрнете по кръчми. А в театъра кой ще дойде?! Никой. Двама трима приятели и няколко роднини. Ако, разбира се, са успяли да запазят работата си или не са ги уволнили, за да могат евентуално да си купят билет нали...

А знаете ли с колко живея аз?! Майка на дете с генетично заболяване, актриса, играя в Драматичен театър „Н. Вапцаров“ - Благоевград . Съпругът ми също е актьор. Живеем спокойно, разумно и просто не вярвате ли вие - елате ни на гости.

В новините постоянно съобщават, че средната работна заплата на българина била 1000лв. За съжаление аз и съпругът ми явно сме далеч от този среден българин, тъй като за труда, таланта и образованието си получаваме малко над минималната работна заплата. Всъщност, със сигурност по-малко, отколкото получава чистачка, извинете хигиенистка, в МОЛ.

Добре ли е?!

А вие, уважаеми управници, си разпределяйте милиони и милиарди. Аз искам уважение и достойно заплащане. Но Вие никога няма да ме разберете, защото не сте АЗ. 

Защото не чух един министър да се е загрижил за културата, да каже как ще живеем аз и моите колеги артисти (било на държавна или на свободна практика), актьори, музиканти, художници и т. н. Откакто България е в извънредно положение, медиите разпространиха информация как опери, театри, концертни зали качват онлайн своето творчество БЕЗПЛАТНО и това е страхотно, ако става въпрос за повдигане на духът в труден момент като този на световно ниво.

НО този труд, това творчество също СТРУВА НЕЩО, което се заплаща с ПАРИ.
Уж гледате уважаеми управници, все към Европа, сравнявате. И какво сравнявате, моята заплата с тяхната или Вашето уважение към мен и моя труд , с този на европейските колеги?!
Искам да знам каква ще бъде помощта за театрите и за сектор култура!? Актуализация на бюджета? Ние творците влизаме ли в нея? Колко, каква помощ и кога ще получим информация, и решения за справяне със ситуацията на криза в културния сектор !?

Защото без култура - няма народ. Или може би това искате?!“

За „120 минути“ артистката подчерта, че се е разгневила заради това, че страната ни, преди да влезе в извънредно положение, е била в грипна ваканция. Тя продължи с думите, че тогава е излязла заповед на здравното министерство, в което се казва всички културни институции да затворят врати, тъй като има поток от хора, които може да са болни от грип Б.