.

Кампания срещу демографската криза

Целта ѝ е да мотивира младите хора да станат родители, без да отлагат момента

В началото на седмицата стартира обновената кампания на неправителствената организация ДНК - "Направи го сега!". Целта ѝ е да мотивира младите хора да станат родители, без да отлагат момента.

"Кампанията е в две посоки – стимулиране на раждаемостта и привличане на българи, които са в чужбина и искат да се завърнат. Прави се платформа "Bulgaria Wants You", която да свърже бизнеса с такива българи, тъй като голяма част от тях могат да бъдат решение на демографския проблем на България", казва доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет към Софийския университет.

"В България има доста клишета, когато говорим за демография и проблема с раждаемостта. Не се стига до същността на процесите. Много разпространено е, че само кариерата е причина. Обвиняват младите, че са кариеристи, егоисти и материалисти, с което не съм съгласен. Всяко едно поколение е продукт на системата и времето, в което живее", на мнение е доц. Бърдаров.

"Часовникът при жените тиктака и процесите, свързани с репродуктивното здраве, са тихи и минават незабелязано. В този смисъл кампанията на ДНК е много ценна, защото един от основните проблеми на ниската раждаемост е именно късното решение за създаване на дете", коментира Петя Дикова.