Кой управлява света в момента?

Вижте разговора с Дан Шомън, политически съветник на Барак Обама във видеото

Дан Шомън е политически стратег, консултант и специалист по публични комуникации. Той е мениджър в кампаниите и съветник на сенатор Барак Обама в продължение на девет години - от 1997 г. до 2006 г.

Политическата кариера на Обама започва именно в Сената на САЩ през 1996 година. През 2000 година, Обама се надява да бъде избран сред първите кандидати, влизащи в Камарата на представителите на Съединените щати, но не успява.

Това обаче се случва през 2004 г., когато Обама печели място в Сената с почти 50% разлика от своя опонент от Републиканската партия. Именно от Спрингфийлд, Илинойс, Обама обявява, че ще се състезава за номинацията на Демократическата партия на президентските избори през 2008. 

Днес Дан Шомън се занимава с консултантска дейност. Работи с правителства и компании в Източна Европа и Близкия Изток.

Дан Шомън, добре дошли в предаването!

Благодаря, Светослав! Чест е да съм гост във вашето предаване!

Кой управлява света в момента? Президенти, премиери, държавни глави или технологичните крале като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джеф Безос?

Много добър въпрос! Първо, мога да кажа кой ръководи Америка в момента. В интерес на истината, всъщност е Джеф Безос от „Амазон“. В Америка, донякъде заради пандемията, „Амазон“ доставят храната, покупките, дори пощата ни. Те са част от ежедневието ни по много начини. Вече контролират пазара на товарните превози в Щатите. Те са най-развиващата се компания, станали са същинска технокрация и за мен това е притеснително.

Колкото до „Фейсбук“, Бил Гейтс, „Майкрософт“, Марк Зукърбърг – опасявам се от социалните мрежи. Вярвам, че в Щатите ще има голям дебат през идните четири години за силата на технологиите и на технологичните гиганти.

Имате ли обяснение защо Бил Гейтс предизвика толкова много глобален шум около себе си в целия свят? Защото предупреди за потенциална пандемия преди години?

Знаете ли, в Щатите хората уважават богатите, за съжаление. Вижте как избраха за президент Тръмп. Хората гледаха на него като на успешен и се възхищаваха на стандарта му на живот, на скъпите му хотели. Знаят, че Бил Гейтс има някакъв митичен живот с прекрасната му жена. Между другото, познавам съпругата му от гимназията. Тя е израснала в Далас, много земен, образован, грижовен човек. Но живеят митичен живот, почти като принц Уилям и Кейт.

Телевизиите и социалните мрежи твърде много възхваляват хората, водещи бляскав живот, и понякога имат твърде голямо влияние върху решенията ни. Не мога да говоря за България, но тук много звезди говорят за здравеопазване например. Някои звезди са против ваксините и хората ги слушат. Налудничаво е! Защо ще слушаш звезда по въпроси, свързани със здравеопазване? Според мен сме изправени пред предизвикателство, а именно кой води обществото ни – учени, обосноваващи се на факти, и експерти или хора с пари.

Вижте целия разговор във видеото!