.

Коментар на водещия: Карибска история

Ако някой беше казал на населението на Коста Рика, че Intel ще построи високотехнологичен завод за процесори, надали мнозина биха приели това насериозно

Коста Рика е малка, красива страна в Карибския басейн. Това беше последното място, където големите чуждестранни инвеститори биха построили своите заводи. По територия Коста Рика е точно на половината на България. И ако някой беше казал на населението, което е точно на половината на българското, че Intel ще построи високотехнологичен завод за процесори, надали мнозина биха приели това насериозно.

С изключение на 39-годишния президент Хосе Мария Фигерес. Възпитаник на "Уест Пойнт" и "Харвард", политикът лично поема преговорите с американските инвеститори, създавайки стройна организация, ясна визия за промяна в образователната система и данъчните закони, специално за нуждите на инвестиция от такъв ранг.

Промяна не след 5 или след 10 години, а веднага. Още със следващия държавен бюджет цели 6% от Брутния вътрешен продукт били насочени към образованието. Закривали се тежки административни структури, а 28% от територията на страната, която била обявена за защитена, се превърнала в притегателна сила за туристите. Съдебната система била реален стълб в контрола на всички останали власти.

Така, накратко, в навечерието на новия век, Коста Рика се превръща в "Швейцария на Латинска Америка". След като Intel обявява, че ще строи завод в страната, технологичният свят е изненадан. Това повлича след себе си стотици подизпълнители с влияние в десетки сфери. Започва бурен растеж в транспорта, услугите, жилищното строителство и какво ли още не. Благодарение на един-единствен инвеститор и последователната политика по върховете на държавата.

Вижте целия коментар на водещия Светослав Иванов във видеото.