Писателят-есеист Георги Марков ще бъде изучаван от учениците в X и XI клас

„Задочни репортажи“ ще бъдат включени в учебниците по литература

Писателят Георги Марков влиза в учебниците по литература за X и XI клас. Биографични бележки и откъси от „Задочни репортажи“ ще бъдат включени в учебниците по литература за X и XI клас.

Той няма да бъде част от задължителната програма - учениците няма да бъдат изпитвани върху творчеството и биографията му.

Учителка от Добрич обаче включва Марков в часовете си още преди творчеството на писателя официално да стане част от програмата. Според Диана Боева начинът, по който Марков борави с езика, е една от основните причини за изучаването му в клас.

„Иска ми се за удоволствие дори да могат да се четат. Защото има покушение срещу това слово. Един човек е прострелян заради това, което той е казал. Към саможертвата, която, трябва да бъде разбрана, да се прибави удоволствието от четенето. Това ми се иска. И всеки поне да има възможността, поне един млад човек да прочете няколко от задочните репортажи и няколко от есетата. Нямаме толкова стойностни текстове в българската литература, в новата българска литература“, подчерта философът Тони Николов.

Дали Георги Марков ще бъде запомнен със своите текстове или с печалната си съдба, зависи не само от учебниците. Зависи от всеки, който носи паметта за него.