.

Посланик Мюриел Берсе Коен за Швейцария, България и пряката демокрация

Тя разказа и за програмите в подкрепа на българското общество

Г-жа Мюриел Берсе Коен е посланик на Швейцария в България.

"Швейцария е страната на иновациите. Знаете ли, че Швейцария е най-иновативната държава според ООН за девета поредна година? Много сме добри в научно-изследователските дейности, в здравеопазването и медицинските технологии, както и в други области. Имаме отлични университети. Както знаете, Швейцария е и страна на пряката демокрация."

"В България и Швейцария имаме много общи черти. И двете сме доста малки държави, макар и България да е малко по-голяма, но пък населението ни сега е повече." Това каза пред "120 минути" посланичката на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен.

Тя е пристигнала у нас преди година, учи български. Посланичката на Швейцария сподели и че се чувства много добре в България. Старае се винаги да гласува в страната на референдумите, обясни тя. 

На един от референдумите през 2012-та година имаше инициатива за удължаване на отпуска, да имаме не 4, а 6 седмици платен годишен отпуск, обясни още посланичката на Швейцария у нас.

Хората са гласували за удължаването на отпуската.

„Именно защото гласуваме постоянно, швейцарците са много отговорни. Те знаят, че изборът им е важен и ще доведе до промяна в положението. През 2012-та решиха, че световното икономическо състояние не е толкова добро и не е сега времето за почивки, а за повече работа! Ето защо отказаха. Като цяло, понеже имаме право на инициативи, още от преди повече от 100 години, повечето пъти швейцарците отказват, защото са много внимателни и сравнително консервативни и не искат да взимат големи решения, които биха променили всичко. И ако според тях положението е добро, обикновено биха отказали. 10 % от инициативите се приемат, но ние имаме много”, каза още Коен.

Швейцарските референдуми са си швейцарски референдумисъздадени в Швейцария за Швейцарияне е ли така?

Да, според мен е традиция, както казахте. Цял век традиции и важното е, че не може да се изолира референдумът или инициативата от други части от системата. Те са следните: имаме силна законодателна власт, парламентът е много силен в Швейцария и имаме по-слаба от парламента изпълнителна власт. Федералният съвет в Швейцария е важен, разбира се, той е органът на изпълнителната власт, но важните решения се отнасят винаги до парламента и до хората. Нещата вървят ръка за ръка.

Швейцария има програма в подкрепа на българското общество - на пенсионерите и на младите в България.

„Току-що приключихме 10-годишна българо-швейцарска програма за сътрудничество, съвместно с българските власти. Мащабна програма, включваща социални теми, видяхте тази програма за възрастните, казва се "Домашни грижи за възрастни хора". В социалните програми имахме и една за достъп до образование и здравни услуги за уязвими групи, особено за деца роми. Работихме и по други теми, като дуалното образование. Професионалното обучение е толкова важно, за да се подготвят младите хора да си намерят добри работни места тук, знаейки, че повечето предприятия търсят квалифицирана работна ръка. Това беше особено важна тема и е един от успехите в програмата”, обясни Коен.

Според Коен ние сме постигнали повече от Швейцария:

„Можете да се гордеете! Казвам Ви, Швейцария може да се подобрява, но България е постигнала по-голям напредък от Швейцария! Имате много жени на ръководни постове. България трябва да се гордее с това и да го покаже пред света. Освен това, както ви казах, жизненият сектор на информационните технологии. Това е особено голямо предимство на България. И, нещо, което очаквах, защото знаех, че България е на кръстопът на култури и е толкова богата с различни общности, според мен, България може да бъде и малко по-отворена към разнообразието. Да, това е богатство. В Швейцария имаме 4 официални езика, 25% от населението ни е дошло от чужбина. Трудно е да бъдат включени всички тези хора с различни истории, но щом се постигне, ползите са невероятни. Швейцария е богата с развита икономика, заради хората и благодарение на много чужденци там. Можете да имате вяра в държавата си. Имате силна антична култура, можете да се гордеете с нея и понякога да бъдете малко по-отворени към различни хора”, каза тя.