Проф. Екатерина Михайлова: Политическата и институционалната ситуация в страната са в дълбока криза

Експертът по конституционно право определи като абсурден факта, че проектът за нова конституция се внася без съгласувателна процедура

Новата конституция е повече от създаване на нов закон – то е вид обществен договор, в който определящо е общественото доверие. Това коментира в предаването „120 минути“ проф. Екатерина Михайлова – депутат в няколко парламента и преподавател по конституционно право в Нов български университет.

Тя определи като абсурден факта, че законопроектът е внесен без съгласувателна процедура, каквато е задължителна по Закона за нормативните актове. Самата проф. Михайлова е била в пет временни комисии за промяна на конституцията. В едната от тях – в качеството си на експерт. 

„Това, което се прави, е първо да се направи комисия. Търсеше се съгласието – какво може и какво не може, докъде можеше да се стигне. На първия етап преди внасянето на законопроекта се правеше тази съгласувателна процедура. (…) Тук се прави обратното – ние внасяме нещо, пък после ще го консултираме, което за мен е абсурдно“, поясни проф. Михайлова.

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за изцяло нова конституция. В този смисъл думата „нова“ не отговаря на истината. Нови обаче са няколко текста.