Роджър Уотърс: Образованието е това, което липсва на съвременното поколение

Музикантът от "Пинк Флойд" в ексклузивно интервю пред кореспондента ни във Великобритания Васил Христов

През 2013 г. в София отново имаше протести, а Роджър Уотърс от „Пинк Флойд“ изписа „Оставка“ на легендарната си „Стена“ в „Арена Армеец“. 7 години по- късно, в ексклузивно интервю за bTV той разказа за паралелите между това, което се случва в България и света.

Легенда, бунтар, екстремист, анархист - това са само някои от определенията, които може да чуете за басиста на „Пинк Флойд“. Той ме допълни – „син“. Баща му - лейтенант Ерик Уотърс загива във Втората световна война. Попитах го какво би впечатлило днес, в началото на XXI век, хората от поколението на баща му.

„Те биха се зарадвали да видят движението Black Lives Matter и ми се иска да вярвам, че биха оценили какво се случва в София в момента, което се надявам е вдъхновено и движено от младите хора. Странното е, че това, което се случва в София - на кого му пука. Това не е новина. Никой не знае за това. Но като казвам никой не знае, нека кажа, че живея в Съединените щати. Много от хората тук не знаят къде се намира Англия на картата. Не казвам, че Англия е по-важна от България. Те не могат да ви кажат и къде е Ирак. Въпреки че я завладяха и избиха толкова много. Познанията на всички за света са толкова повърхностни, просто повърхностни“, разказа той.

Според Уотърс образованието е това, което липсва на съвременното поколение. Или по-скоро липсата на свобода в образованието. За него това е предпоставка за ужасна реалност в САЩ.