.

САЩ в клопката на коронавируса

Препълнени болници и стотици загинали в рамките на часове

Препълнени болници, стотици загинали в рамките на часове – това е засега равносметката от пандемията с COVID-19 в САЩ. По думите на президента Тръмп, Америка се готви за най-тежката си седмица.

В момента военни превръщат най-големият конферентен център в щата Илинойс в полева болница с 3000 легла, но засега епицентърът на пандемията в САЩ е в Ню Йорк.

„Като във филм, точно. Наистина е като филм. Никога през живота си не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова - такава пандемия“ – така описва ситуацията  доктор Мария Динева, която е лекар в Ню Йорк от година и половина. В момента обикаля спешните отделения в различни болници на града, в зависимост от нуждите.

„Има много болни. В момента е някакъв ужас. Няма достатъчно медици, няма достатъчно персонал. Тази маска, с която съм, я нося вече една седмица“, разказва лекарката и допълва, че  предпазните средства трябва да се сменят „всеки ден, след всеки пациент“.

„Също така и очилата. Единственото нещо, което имам достъп до него, е тези за косата, шапките и отгоре върху мантото, нещо, което се слага отгоре да го сменям след всеки пациент“, продължава доктор Динева.

„Също в този момент се опитваме да разделим един респиратор на двама пациенти, за да може колкото повече хора, да им помогнем по-добре“, разкрива медикът .

Много от колегите на д-р Динева излязоха на протест през седмицата заради липсата на защитни консумативи.