Синът на Мартин Лутър Кинг: Имам една мечта - моите деца да живеят в нация, където няма да бъдат преценявани според цвета на кожата

"Трябва да гласуваме сякаш нашите животи и свободи зависят от това. Защото те зависят от това", заявява Мартин Лутър Кинг III

"Трябва да гласуваме сякаш нашите животи и свободи зависят от това. Защото те зависят от това! Aко нашите предци са били готови да умрат за правото да гласуват, ние можем да работим за правото да се гласува", заявява синът на Мартин Лутър Кинг. 

Казвате, че това са най-важните избори в живота ви, защо е така? 

"Най-важните избори са, защото ще определят по кой път ще поемем от демократична гледна точка. Президентът е президент, който вярва в подхода "Разделяй и владей". Не вярва в обединяването, защото никога не го е правил. Toй винаги поставя хората едни срещу други. Винаги придава личен характер на всичко. Винаги става въпрос само за него. Не за американците и за това какво става в Америка. А "какво ще ми помогне да бъда преизбран, вниманието да бъде фокусирано върху мен", посочва в интервю за bTV Мартин Лутър Кинг III. И обяснява: 

Поддръжниците на Тръмп казват, че ако той не спечели, може да подкрепят гражданска война. Що за президент сме избрали, който говори така, че кара неговите хора да казват - ако няма победа, започваме гражданска война.

Той казва, че няма системен расизъм в Америка, както и - със сигурност - в полицейската система. Но ние виждаме този проблем всеки ден. Почти всяка седмица. Виждаме инциденти да продължават да се случват, но не и с белите американци. Защо полицаите задържат бели заподозрени, без да ги убиват? Но когато става дума за цветнокожи, първо стрелят. И задават въпроси, когато те вече са мъртви. 

Когато за първи път гледах цялото видео по случая с Джордж Флойд, 8 минути и 46 секунди, беше ужасяващо. Беше най-трагичното нещо, което някога съм виждал. Да гледам полицай, чиято работа е да служи на обществото и да го защитава, в ролята на съдия, съдебен заседател и заедно с това - екзекутор. Когато Флойд казваше - "не мога да дишам, не мога да дишам" и след това викаше своята майка… Това наистина показва най-лошото, в което може да се превърне един полицай, и най-лошото в тази нация. 

Дъщеря ми би излязла да играе навън на двора ни. Тя сподели с мен и майка й, че се тревожи, защото не знае, ако се появят полицаи, дали няма да я наранят. Това разтревожи изключително много мен и съпругата ми. Обяснихме й, че не всички униформени действат по този начин, но от време на време някои от тях го правят. И трябва да отделим добрите полицаи от лошите, от които е нужно да се отървем. 

Имам една мечта - моите четири деца един ден да живеят в нация, където няма да бъдат преценявани според цвета на кожата им, а според техния характер. Имам мечта днес. 

Вижте цялото интервю във видеото!