Среща с българи, полицаи в Чикаго

Гледайте филма на Теодора Трифонова и оператора Добромир Иванов във видеото

В САЩ работят над 40 мъже и жени с български произход в различни полицейски структури. Сред тях има шерифи, детективи и федерални агенти. В началото на годината създават и своя асоциация – Bulgarian American Police Association, или Б.А.П.А.

Брайън Бонев работи от 3 години в полицейското управление на луксозното предградие на Чикаго – Хайленд Парк. А от 7 години е полицай. Патрулира в район с над 35 хил. души население и разказва, че най-честито инцидентите са свързани с битова престъпност.

Бонев е родом от Дупница, живее от 22 години в Чикаго. Пристига със семейството си в САЩ, когато е на 16. Печелят зелена карта. Няколко години по-късно променя името си от Благовест на Брайън. Разказва, че го прави, за да е по-лесно за произнасяне от колегите му. 

„Винаги един американец, ще знае, че аз имам акцент и съм от някъде, но аз не се срамувам от това. Никога не е имало проблем, с някого, че аз съм от някъде и аз му казвам, какво трябва да направи, дали ще го арестувам или каквото и да било... Постоянно ме викат да превеждам на някакъв език....Например вчера имаше случаи на физическа саморазправа между баща и дъщеря. Моите колеги като отидоха на място, се оказа, че бащата не говори абсолютно никакъв английски, говори руски“, разказва българинът.

38-годишният Брайън е станал полицай след завършени две полицейски академии.

„Самият процес в Америка е труден, много малък процент хора успяват да станат полицаи и да се задържат на работа повече от няколко години. От пускането на молбата до назначаването ви на работа може да отнеме 2-3 години, а в същото време може да се изгуби тази работа за стотна от секундата – с едно грешно решение или един неправилен коментар“, казва Бонев.

Като полицай Брайън е оборудван с най-модерните защитни средства. Разказва, че само бронежилетката, която носи постоянно, тежи над 10 килограма.

В последната година департаментът е сменил и изцяло автомобилите на полицаите с чисто нови. Във всеки джип има компютър.

При протестите след смъртта на Джордж Флойд са пострадали и двама български полицаи, разказва детектив Марио Вълков, който от 14 години е полицай в САЩ, а през 2014 г. е отличен за полицай на годината.

„Всички животи са от значение, но начина по който го обърнаха, по който атакуват полицията с този лозунг black lives matter, да подпалват полицейски коли, да нападат, и ние сме със семейства и деца. Те нападат униформата, но не осъзнават, че зад униформата стои човек“, коментира Вълков.

Вижте повече във видеото!