.

Стево Пендаровски: И новото име, и политическият договор с Гърция са от еднаква важност за бъдещето на Северна Македония

Кандидатът за президент на управляващите в Северна Македония в специално интервю пред bTV за новото име на страната и договора за добросъседство с България

Днес гражданите на Република Северна Македония избират петия президент на страната си. Както често се случва на Балканите, и този избор е наричан „съдбовен”.

Специално за предаването „120 минути” кандидатът на управляващите Стево Пендаровски даде интервю пред репортера и водещ на bTV Иван Георгиев.

Женен с едно дете, той е почитател на югославските групи „Бело Дугме” и „Леб и сол”. 56-годишният Стево Пендаровски е едно от новите лица на македонската политическа сцена. Допреди 5 години има по-скоро второстепенна роля – като преподавател, юрист и експерт по сигурността. На предишните избори е кандидат за президент на опозицията, но губи на втори тур срещу Георге Иванов. Днес е национален координатор за НАТО и олицетворение на македонските амбиции за интеграция в западните съюзи и подобряване на отношенията със съседите.