Стратегия: Австралия

Марина Цекова ни среща с идеолога на австралийската стратегия за борба с коронавируса

От Париж през Прага, Варшава до София и Белград – третата вълна на заразата притиска Европа на фона на бавна ваксинация. Всяка седмица 20 000 европейци се прощават със живота си.

На този фон в цяла Австралия вчера бяха регистрирани едва 9 случая. На какво се дължи това?

В Австралия COVID-19 вече не е първа новина. В новинарския поток от последния месец откриваме още информация за наскоро проведения гей парад.

Миналата година случаите се увеличаваха твърде бързо. През август в щата Виктория заразените са близо 700 на ден. Тогава правителството получава една – на пръв поглед смела идея. Неин автор е здравният експерт и бивш главен секретар на здравното министерство на Австралия – Стивън Дъкет.

„Осъзнахме, че ако не се опитаме да елиминираме вируса изцяло, винаги има шанс да се върне и да има бум на заразени. Получава се нещо като йо-йо в икономиката – успяваш да намалиш случаите, справяш се за няколко седмици и изведнъж отново скок, пак затваряне, пак спад. Така никога не се връщаш към нормалното. За нас най-добрата стратегия беше шоково затваряне, за да се опитаме да елиминираме вируса изцяло. Страни като Нова Зеландия, а и някои австралийски щати, го бяха постигнали, така че знаехме, че е възможно да се стигне до нула“, разказа Дъкет в интервю за Марина Цекова.

Кръщават стратегията "Go for zero". Тя предлага пълно затваряне на страната, дотогава, докато случаите станат нула и нито ден по-рано.

Как обаче Дъкет убеждава правителството и хората, че тази стратегия ще сработи?