Световноизвестният физик Питър Литълууд: Има голямо количество енергия, стигаща постоянно и безплатно до Земята

Има криза, свързана с климата, има криза, свързана с източниците на енергия. Но отговорът е ясен - казва се Слънцето, категоричен е той

В новогодишното издание на "120 минути" започваме научно, с точна наука - физика. За някои хора физиката е нещо повече от наука или учебен предмет. Тя е начин на живот.

Какво означава тя за един професор, какви са предизвикателствата, пред които е изправено човечеството и за кои въпроси все още търсим отговор?

Питър Литълууд е световноизвестен физик, роден през 1955 г. в Кент, Англия. Професор е в Чикагския университет, с експертиза по физика на кондензираната материя.

Неговите методи са приложени към проблеми в инженерството, включително съхранение на холографски данни, изграждане на оптични влакна и устройства и на нови материали за детектори за частици.

Притежава 6 патента, има над 200 публикувани статии в научни списания и е водил лекции на международни конференции, университети и лаборатории.

Женен е, с две деца.

"Има криза, свързана с климата, има криза, свързана с източниците на енергия. Но отговорът е ясен - казва се Слънцето. Ако излезете навън в слънчев ден, един киловат покрива всеки квадратен километър. Има голямо количество енергия, стигаща постоянно и безплатно до Земята. Няколко стотин милиона години от тази енергия се съхраняват в дървета, които се фосилизират и генерират нефт и газ, които ние добиваме. Предизвикателството е да се създадат технологии, които са евтини и лесни за използване, които да можем всички да ползваме, и зависи от всички подразделения на науките да работят заедно да разрешат проблема", казва световноизвестният учен Питър Литълууд.