Трагедия в Индия заради COVID-19

На ден се разболяват над 400 000 души, като това са официалните данни

Ще мутира ли коронавируса след безконтролното си и трагично преминаваме през втората по население страна в света? Случващото се в Индия е трагедия от невиждан мащаб от избухването на коронакризата преди 15 месеца.

Борба за всяка глътка въздух. Абсолютна невъзможност за прием в болници. Молитви за кислород, но и кислород няма. COVID-19 започна своето зловещо преминаване през Индия и нейното население от един милиард и 400 милиона души.

„От сутринта съм реагирал на 6 повиквания. Нито едно не беше за пациент. Всички бяха повиквания за транспортиране на телата на загиналите“, казва шофьорът на линейка Ракеш Саркари.

На ден се разболяват над 400 000 души, като това са официалните данни. Неофициалните - никой не може да каже. На всеки час загиват 153. До този момент общият брой на заразените е 22 милиона, а смъртните случаи са повече от 230 000.

„В момента извършваме работата, на която само Господ има право. Кой да бъде спасен и кой не. Ние не сме избрани за това. Ние сме просто човешки същества, но в момента сме принудени да правим този избор. Обстановката е много обтегната. В момента искам почивка, поне от един час, защото ме очакват още 28 часа работа“, обяснява д-р Рохан Агарвал.

И тук идва голямата ирония на днешния свят. В Индия се намира най-големият производител на ваксини, какъвто е Серумния институт. Но ваксини за Индия надали скоро ще има достатъчно. Въпреки призивите, че ако не бъде поставен под контрол, вирусът може да мутира опасно.

Доверието в премиера Нарендра Моди спадна рязко, въпреки че беше един от най-харесваните лидери в света от народа си.

COVID кризата в Индия вече има отражение в световната икономика. Пристанищата по света не допускат индийските плавателни съдове. Но индииците не се вълнуват от това, защото в момента те се борят за всяка глътка въздух.