Джефри ван Орден: Никой не очакваше Живков да падне толкова бързо

Случилото се в България бе изненада, коментира той

Ако има човек, чужденец, който да наблюдава отвън особеностите на българския преход от посттоталитарна държава към страна, която иска да е част от Европа, това несъмнено е Джефри ван Орден.

Той докладваше за напредъка на България в Европейския парламент в продължение на почти едно десетилетие и беше сред най-ревностните застъпници за продължаването на работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Той е бригаден генерал и бивш разузнавач от армията на английската кралица.

Как генерал решава да стане политик?

Никога не съм виждал контраст в тези неща, тъй като и двете са държавна служба. В политиката трябва да имаш армейски ценности, интегритет, дисциплина, самоувереност, самостоятелност. Такива неща са необходими и на политическата арена.

В навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, каква беше вашата роля като началник-щаб на британския сектор и началник на британските разузнавачи в Берлин? Какво не знаем все още за това събитие?

Да, ръководех разузнавателен екип в Берлин в началото на 80-те и след това се върнах отново в края на 80-те, когато бях ръководител на разузнавателния щаб и после станах началник-щаб на британския сектор.

Трябва да кажа, че всички бяхме изненадани. Разбира се, имаше и предшестващо натрупване, което внимателно наблюдавахме. Имаше големи манифестации, дори и в Източен Берлин. Рано или късно балонът щеше да се спука. Не очаквахме да е точно в този момент, руснаците - също.

Вижте във видеото целия разговор.

Последни