.

Водната криза в Перник - прокурор Николай Цветков за виновните

Двама министри може да бъдат подведени под отговорност

Перник пред бедствено положение, а от утре водният режим ще се затяга още повече. Кметът свиква кризисен щаб. На този фон от окръжната прокуратура в Перник заявиха, че министърът на екологията Нено Димов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова може да бъдат подведени под отговорност.

В Закона за водите ясно е посочено какво е задължението на министрите, на МОСВ и МРРБ, и надолу по йерархията, до управителя на ВиК. Въпреки че обемът на язовира намалява прогресивно и отминават месеците, в които може да се напълни - водата намалява, но никой не взима мерки. Това заяви в предаването „120 минути” Николай Цветков – говорител на Окръжната прокуратура в Перник. 

Той обясни още, че управителят на ВиК Перник е подал докладна до кмета, че нивото на водата пада и има опасност от воден режим. 

„Язовирната стена е ремонтирана, изтеглени са 32 млн. лева за това Беше докарана фирма, която да използва водолази, тъй като ремонтът следва да се извършва в тази част, която е под водата. Уверенията бяха, че това по никакъв начин няма да попречи на нивото на водата в язовира”, отбеляза още прокурорът. 

По думите му обаче, според справка, която са дали от Министерството на околната среда и водите, през месеците май, юли и август са изпуснати над 7 млн. кубика от язовира. 

Още информация от прокурор Николай Цветков вижте във видеото.

 

Последни