.

Време за отговори: Мистерията "Гебрев"

И връзката с покушението срещу Сергей Скрипал

През седмицата британски издания публикуваха разследване, според което един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Скрипал е участвал и в отравянето на български гражданин в София през 2015-а година. От изданията обещават подробности, които ще бъдат публикувани след няколко дни.

bTV се опита да се свърже с редакциите, за да научим подробности.

Според двете медии: руски офицер от военното разузнаване - Сергей Федотов, е засечен в Обединеното кралство по време на случая Скрипал. Същият е бил и в България няколко дни преди инцидента с натравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му.

Бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев коментира възможно ли е да е имало операция на руските служби на българска територия. 

"Имаме основание да твърдим, че има операция на руското военно разузнаване – тя съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал. Първоначално, експертите бяха скептични за тази теза, но след изнесените имена, които са участвали в операцията – това нямаше мигновено опровержение от руска страна", посочи Йовчев.

Според бившия шеф на ДАНС, отравянето на бизнесмена Емилян Гебрев не трябва да се свърза със случая "Скрипал". Йовчев посочи, че подкрепя тезата, че нападението срещу бизнесмена е солова акция, а не дело на руските служби.

Последни