Влади Караджов съветва как да избираме правилната фасадна мазилка

Той дава информация за изискванията, на които мазилката трябва да отговаря

Фасадната мазилка прави сградата красива и различна от останалите. Освен естетическите си функции обаче, тя има и друга много важна функция – да защитава сградата от атмосферните влияния, влагата, различните видове замърсявания и микроорганизмите.

С помощта на Влади Караджов, Weber България помага на своите клиенти да изберат правилната фасадна мазилка за техния дом. Най-важно е доброто опознаване на спецификата на строителния казус (например нова къща в планината). Той дава информация за изискванията, на които мазилката трябва да отговаря.

Всички мазилки weberpas са разработени да предпазват добре топлоизолационната система. Те са еластични, защитават фасадата от влага, имат дълготрайни и непрозиращи цветове, красива структура и се нанасят лесно. Голямо предимство са възможностите за ефекти като дърво, бетон, камък, тухла и много други. Тези показатели са гаранция, че всяка мазилка weberpas ще се справи достатъчно добре на всякакъв тип фасада и влияния.

Важно при избора на мазилка е правилно да се оцени на какви въздействия ще е подложена фасадата. Това се обуславя от размера на сградата, местоположението, предназначението ѝ и сложността на архитектурните форми.

Размер на сградата: размерът на сградата определя на какви натоварвания е подложена мазилката. Колкото по-голяма е една сграда, толкова повече нарастват различните натоварвания в нея. Например, силата на вятъра във височина се засилва до такава степен, че се налага допълнително механично укрепване на самата топлоизолационна система. Тези сили влияят и на самата мазилка.

Местоположението е определящо за атмосферните влияния, на които е подложена сградата, както и ефектите от тях. Такива биха били по-суров климат (планински регион), постоянна влажност (морски регион), голямо замърсяване и химична агресивност (градски регион), обилна растителност и повишена влажност (планински регион), опасност от механично нараняване (индустриален регион).

Сложност на архитектурните форми: колкото по-сложна и изпъстрена с детайли и орнаментика е една сграда, толкова повече предпоставки за възникване на евентуални проблеми има.

Предназначение на сградата: натоварването на сградата се определя и от предназначението ѝ. Промишлената сграда, например, може да е подложена на рискови фактори, предвид трафика на тежките машини, работещи в нея. В една семейна къща натоварванията са съвсем различни.

За да се справим с най-големите предизвикателства, на които е подложена фасадата трябва да използваме мазилка, която комбинира качества, позволяващи ѝ да се противопостави на външните въздействия. Така ще имаме най-добър и дълготраен резултат.

Повече еластичност е необходима, когато полагаме мазилка на високи и/ или индустриални сгради, при използването на интензивни и тъмни цветове, при нестабилни конструкции или нови сгради, които ще слягат. Наблягаме на механичната устойчивост, когато имаме сгради, около които има интензивен трафик или ежедневни игри и забавления. Трябва да сме особено внимателни към развитието на микроорганизми и зеленясване на фасадата при влажни райони, както и при области с обилна растителност около тях. В индустриални и градски райони с висока запрашеност, трябва да обърнем специално внимание на самопочистващите свойства на мазилките. При нови сгради, при използване на минерална вата за топлоизолационен материал, както и при сгради, в които има повече влага, е добре да използваме силно паропропускливи мазилки. 

За да се запознаете и изберете най-подходящата за конкретна сграда, можете да използвате Селектора за фасадни мазилки.  Той е специално създаден от експертите на Weber за улеснение на професионалисти и крайни клиентите в тяхното решение.

Вижте повече решения за топлоизолация