Влади Караджов съветва как да предпазим терасата си от течове

За да постигнете перфектни резултати, не пропускайте различните етапи

Откритите тераси и балкони са изложени в пълна сила на неблагоприятните климатични въздействия. Лятото се нагряват силно, а зимата са подложени на ниски температури и цикли замразяване - размразяване. Всички тези фактори, насложени във времето, могат да доведат до нарушаване на структурата и покритията, а това от своя страна води до теч в долните помещения.

Ако терасата ви е облицована с плочки, можете да използвате системата за хидроизолиращо полиуретаново покритие weberdry PUR Finish. Освен да спре съществуващ теч, покритието предпазва терасата Ви от следващо протичане, като едновременно с това улеснява почистването й.

Продуктите, част от weberdry PUR Finish, работят в система. Затова, за да постигнете перфектни резултати, не пропускайте различните етапи.

Преди да се захванем с хидроизолацията, е необходимо да почистим повърхността на основата от микроорганизмите и замърсяванията, задържали се върху нея. В случай че основата е порьозна, например естествен камък, е необходимо да почистим в дълбочина. Можем да направим това със специалния продукт за почистване weber Algenentferner. Той се разрежда в съотношение 1 към 4 с вода. Ако замърсяванията са големи, върху основата може да се работи директно с концентриран препарат. Той се нанася с четка по цялата повърхност, без да се пропускат места. При по-силни замърсявания, след 24 часа операцията може да се повтори.

Следваща стъпка е почистването и обезпрашаването на всички съединителни и компенсаторни фуги. Компрометираните фуги трябва да се премахнат и да бъдат запълнени с еластичната фугираща смес weberfug 875. Сместа се разбърква в съд с вода и се нанася с гумирана маламашка така, че да запълним фугата в цялата ѝ дълбочина. Излишният материал се почиства внимателно с влажна гъба.

След изсъхването на основата и фугиращата смес, следващата стъпка е  полагането на грунд. За тази цел, основата трябва да е суха и чиста от всякакви частици, които могат да попречат на взаимодействието и сцеплението между отделните продукти. Подходящ за целта е weberprim PUR tile - безцветен грунд, подобряващ залепването на прозрачни полиуретанови покрития върху непорьозни повърхности. Грундът се нанася с напоена чиста кърпа или гъба, като се втрива по цялата повърхност, без да се пропускат участъци. Трябват му час-два, за да изсъхне и повърхността е готова за следващото покритие.

Следва полагане на прозрачна полиуретанова хидроизолационна мембрана weberdry PUR trans. Тя защитава и хидроизолира минерални повърхности като бетон, естествен камък, плочки, замазки и др., срещу проникването на вода, замръзване, смог и киселинни дъждове. Преди употреба, продуктът се разбърква с механична бъркалка около минута. Течността се изсипва директно върху основата и се разнася с валяк, докато цялата повърхност се покрие равномерно. След 12 часа и не по-късно от 18 часа, се нанася втори слой от хидроизолационната мембрана.

Изчакайте от 12 до 18 часа от полагането на втория слой от мембраната и нанесете последния финишен слой с weberdry PUR finish. Продуктът предпазва хидроизолационната мембрана и удължава нейния експлоатационен период. Той е UV- и алкалоустойчив, не пожълтява и запазва качествата си при тежки атмосферни условия в широк температурен диапазон. Притежава отлична устойчивост на миещи препарати, морска вода и масла. Разбъркайте продукта преди употреба, а по време на работа го пребърквайте периодично на всеки 10-15 минути. Полагането му се извършва с бояджийски валяк, само в един слой. 

Вижте повече популярни решения за тераси и балкони с плочи.