bTV Репортерите: Америка решава 2020

Историческият избор премина под сянката на коронавируса

bTV Репортерите: Америка решава 2020

Реклама

Съдбоносни избори в Америка. Вот по време на пандемия. Рекорден брой американци дадоха гласа си за 46-ия президент. Джо Байдън събра необходимите над 270 гласа, за да стане президент на Съединените щати. Опонентът му Доналд Тръмп от своя страна заяви, че ще оспорва вота във Върховния съд и задейства процедурата още преди края на броенето.

Историческият избор премина под сянката на коронавируса. Въпреки пандемията близо 160 милиона американци гласуваха - най-високата избирателна активност за последните 100 години в Съединените щати. На 3 ноември и в дните преди вота в цялата страна се извиха дълги опашки пред секциите.

Изборът на 46-ия президент на страната показа и дълбоко разделение в американското общество. В решаващия щат Уисконсин сред сънародниците ни има симпатизанти и на Байдън, и на Тръмп.

Койчо Велчев за втори път дава гласа си за Тръмп. Живее от 30 години в Щатите и притежава камиони, с които развива своя бизнес.

„Транспортният бизнес е като барометър за икономиката. От 20 години съм в него и не съм виждал толкова бизнес, колкото в последните 4 години“, казва той.

Счетоводителят Георги Райков, който също живее в предградие на Милуоки, Уисконсин, гласува за кандидата на демократите Джо Байдън.

„Бих казал, че Доналд Тръмп се оказа изключително слаб лидер. Той не успя да обедини нацията, да изпълни едни и същи мерки и действия, с които населението да се предпази от вируса“, смята Георги.

Вижте целия филм във видеото.