bTV Репортерите: Българските пари: История в портфейла

Зад стойността на парите, номинал и количество, стои много повече от число

Има една малка история на България, която носим със себе си винаги. Използваме я всеки ден и навсякъде. Свикнали сме да я броим вместо да я четем. Обичайното й място е джоба или в портфейла ни.

Парите не са просто пари. Зад тяхната стойност, номинал и количество, стои много повече от число. Те са частица от нашето минало, но са частица и от нашето настояще, отбелязва Инес Лазарова – главен експерт в БНБ, управление „Емисионно“.  

Те са една от емблемите на българската държавност - като знамето, химна и герба ни. „Те разказват трудното битие на българската нация и трудността да живеем заедно“, смята проф. Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“.

За колекционерите може да се превърнат в истинска страст. „Аз ги събирам и колекционирам, защото има някаква мистика в тях“, споделя нумизматът Костадин Везьов.

А за творците могат да са вдъхновение. Според художника Хубев Черкелов това е един друг живот на образа, който е бил тиражиран милиони пъти като банкнота, и е върнат обратно в изкуството.