bTV Репортерите: Щурм към Космоса

Наблюдаваме нова космическа надпревара, но какви ще са резултатите от нея?

Космосът е необятното пространство, за което знаем малко. Това обаче никога не е пречило на човечеството да мечтае за него. Още от древността, хората наблюдавали небето и си представяли какво се крие там, в тъмнината, между милионите малки светлини.

Технологиите се развивали, а недостижимата Вселена около нас била все по-близо.

Повратната точка на тази човешка мечта идва на 4 октомври 1957 г. На тази дата Съветският съюз изпреварва Съединените американски щати в "Космическата надпревара", започнала две години по-рано. В ниската околоземна орбита е изстрелян първият изкуствен спътник, който съвсем логично носи името "Спутник 1".

Но това е само началото. Руснаците успяват да направят и още една важна стъпка. Само 3 години и половина  по-късно, космонавтът Юрий Гагарин става първият човек в Космоса. На 12 април 1961 г. космическият кораб "Восток 1", с Гагарин на борда, прави обиколка на 169 км над Земята в продължение на 108 минути.

А отговорът на американците идва на 20 юли 1969 г. с мисията  "Аполо 11". Астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са първите човешки същества стъпили на земния спътник – Луната.

В следващите 50 години бяхме свидетели на още хиляди постижения и технологични иновации, които доближиха звездите още повече. Накъде отиваме сега и неограничени ли са нашите възможности?